noosa houses

the complex geometry of the site influenced the design and configuration of these subtropical houses

read

these residences are located on a wonderful site that backs onto the noosa national park. the houses are designed to take best advantage of uninterrupted views to the subtropical forest and filtered views to laguna bay.

the orientation and complex geometry of the site strongly influenced the configuration of the buildings.  the residences benefit from passive solar design so that they are cool in summer and warm in winter.

another key feature of the design was to maximize the privacy of the residences. the houses are designed to be shielded from the street and neighboring buildings, while opening onto private landscaped courtyards and views to the national park beyond.

the result is a modern timber clad building that blends into the existing coastal forest.  the simple forms are articulated by deep reveals around expansive picture windows. the awnings and fine screens provide sun shading, weather protection and privacy, as well as generating an engaging facade to the street.

architects: david teeland, chris kleine